Marina Ekroos
Kuvareseptit
Kuvaajaesittely
Olen helsinkiläinen valokuvaaja. Valokuvauksessa minua kiehtoo yksinkertaisten ja itsestään selvien asioiden kauneus. Tällä hetkellä teen pro gradu -tutkielmaa Tampereen yliopiston Visuaalisen journalismin maisteriohjelmaan. Tutkielmani aihe on valokuvan käyttö tablettilaitteilla.
Kuvareseptit-kuvasarja sai alkunsa vuonna 2009 kahdesta valokuvasta, jonka jälkeen se on hiljalleen kasvanut askel kerrallaan. Sarjan työt ovat saaneet monia muotoja; niin puolalaisen ruokalehden vakiopalstana kuin Hufvudstadsbladetin etusivulla HBL-logon uusintona. Kuvareseptit-sarjalle perustuva keittokirjani ”Silmänruokaa – löytöretki makuihin (WSOY)” julkaistiin keväällä 2012. Vuonna 2013 kuvareseptityöt olivat esillä myös Valokuvataiteen museossa VOry:n näyttelyssä sekä Taidehallin Nuoret 2013-näyttelyssä.
Kanakeitto, Villiyrttisalaatti ja salaatinkastike, Quiche lorraine, Raparperikiisseli ja Hillomunkit ovat osa suurempaa Kuvareseptit-kuvasarjaa, joka koostuu 61 reseptivalokuvasta. Kuvakonseptin ideana on dokumentoida jokaisessa valokuvassa yhden ruokalajin resepti: raaka-aineet, välivaiheet ja valmis annos.
Projekti sai alkunsa halustani kertoa ruoan tarinaa ja näin inspiroida ihmisiä miettimään myös ruoan syvintä olemusta, tiedostamaan mistä se todellisuudessa syntyy. Kuvissani kunnioitan jokaista valmistusvaihetta: ruoka ei ole pelkästään syömämme suupalat vaan sen jokaisella vaiheella on merkityksensä.
Valitsemani viisi reseptiä edustavat itselleni tärkeitä makuja ja kokemuksia. Samalla ne ovat myös hyvin perinteisiä päivittäisiä ruokia. Kuvat muodostavat yhdessä kokonaisuuden, suolaisesta makeaan. Viiden kuvan kokonaisuudessa olen myös pyrkinyt harmoniaan kuvien sävymaailman ja runsauden osalta. Aiheet ovat arkipäiväisiä ruokia, joiden valmistaminen itse kuitenkin monesti jää arjen kiireen keskellä.